Muu musiikki

Musiikinjohto

Olen opiskellut kuoronjohtoa Sibelius-Akatemiassa kolmena vuotena. 2004–2006 suoritin D-kurssin ja 2008–2009 C-kurssin. Opettajanamme toimi Timo Nuoranne ja vuosina 2005–2006 myös Seppo Murto. Yhteisillä kuoroperiodeilla Kuopion osaston kanssa tutustuimme myös heidän opettajaansa Heikki Liimolaan. Soitinyhtyepuolella opettajiamme olivat Hannu Norjanne ja Harri Karri. Centria-amk:ssa soitinyhtyeen johtoa opetti yliopettaja Kirsti Rasehorn.

Muut instrumentit

Sähköbasson soitto bändikokoonpanossa luonnistuu jotenkuten, koskettimet paremmin (katso pianonsoittoa koskevan osuuden loppu). Tuubaa ja alttotorvea pystyn soittamaan välttävästi. Lyömäsoittimia (lähinnä virveliä ja ksylofonia) soitin kerran Jalasjärven musiikkileirillä opettajanani Heikki Parviainen. Rumpusetti ei onnistu aivan niin hyvin, mutta congat, djembet ja cajónit kiehtovat vaihtelun vuoksi.

Säveltäminen ja sovittaminen

Toivonlinnan musiikkileirillä olin kahdesti Antti Nissilän ohjaamissa sävellys- ja sovitusryhmissä. Sävellykseni ovat pienimuotoisia; olen tehnyt niitä Raamatun Psalmien pohjalta, muutaman gospellaulun (en juuri ole tehnyt omia tekstejä yhtä nuoruusajan tapausta lukuun ottamatta), yksi modernis-romanttinen sävel valmiiseen runoon sekä teoriaopintoihin kuuluvat työt. Tosin improvisoiminenkin on yhdenlaista säveltämistä, ja sitä teen usein.

Teoria ja säveltapailu

Teoriasta ja säveltapailusta tein kaksi ensimmäistä peruskurssia osittain itsenäisesti ja osittain isäni Keijo Vätön johdolla. Kolmatta peruskurssia opiskelin Kankaanpään musiikkikoulussa eestiläisen Priit Raikin ryhmässä. Tämän jälkeen suoritin Jalasjärvellä yleisen musiikkitiedon opettajanani eestiläinen Inge Jaanson (joka myös opetti koulussamme musiikkia ja lauloin jonkin aikaa poikakuorossa, jota hän johti). Sen jälkeen vuorossa olivat I-kurssit, ensin säveltapailusta, sitten teoriasta. Molempia opetti puolalainen Stefan Lenkiewicz.

Sibelius-Akatemiassa teoriaopintoni (Musiikinteoria 1-3) sijoittuivat välille 2004–2007. Opettajamme oli Munkkivuoren kanttorina päätyönsä tehnyt Osmo Tolonen. Pidin teorian opiskelusta. Kurssit 2 ja 3 sisälsivät tyyliharjoitelmien säveltämistä. Säveltapailun C-kurssin tein pian kouluun tultuani suoraan jälkitentillä. B-kurssia tehdessäni minua opetti Marja Saarela, A-kurssissa opettajina olivat puolestaan yliassistentti, tutkija Tuire Kuusi sekä muutaman sijaistunnin pitänyt Minna Holkkola. 2006–2007 suoritin myös Musiikkianalyysi 1:n, ja sitä opetti lehtori Matti Saarinen. Centria ammattikorkeakoulussa opiskelin teoria-aineita 2011–2012 Elina Salmen johdolla.

Kirjalliset opinnäytteet

Sibelius-Akatemiassa kirjallisen työni ohjaajana toimi Peter Peitsalo ja Centria-amk:ssa opinnäytetyöni ohjaajana Kirsti Rasehorn.

Aloitussivu